VINCI Airports – саобраћај на дан 31.03.2024. године
  • Повећан обим саобраћаја од 12% током првог квартала 2024. године у односу на први квартал 2019. године.
  • Укупан саобраћај на аеродромима у мрежи VINCI групе већ други квартал за редом незнатно надмашује ниво из 2019. године, захваљујући одличним резултатима оствареним у Португалији, Србији, Доминиканској Републици и Костарики
  • Раст саобрац́аја наставља да се опоравља и на осталим тржиштима, у Уједињеном Краљевству, Чилеу, Јапану и Француској

Сва поређења односе се на први квартал 2023. године, осим ако није другачије назначено.

Више од 62 милиона путника прошло је кроз мрежу аеродрома VINCI групе у првом кварталу 2024. године - 12% више него у првом кварталу 2023. године (а 0,6% више у односу на први квартал 2019. године).

Саобраћај је наставио да постиже рекордне резултате на одређеним локацијама, услед велике потражње и отварања нових тржишта. Наставио се снажан раст саобраћаја у Доминиканској Републици, захваљујући стабилним резултатима северноамеричких авио-компанија, као и експанзије Arajet-a, авио компаније са девет авиона базираних у Санто Домингу. У Португалији је обим саобраћаја наставио снажан раст, захваљујући повећању капацитета – посебно у Лисабону, међу авио-компанијама као што су SATA, Ryanair и Vueling – и изузетно високом попуњеношћу ваздухоплова, у просеку 5 одсто изнад нивоа забележених током 2019. године. У првом кварталу ове године београдски аеродром забележио је рекордан број путника у овом периоду, пошто су авио-компаније British Airways, Wizz Air и Vueling повећале број летова ка Европи и Турској, а отворене су и нове линије – укључујући Лисабон и Порто.

Нормализација саобраћаја настављена је на осталим тржиштима, која су тренутно у процесу опоравка. London Getvik остварио је нагли пораст броја путника током овог тромесечја у поређењу са истим периодом 2023. године, захваљујући високој попуњености летова и повећањем капацитета одређених авио-компанија – British Airways, Wizz Air и Vueling. У Чилеу, добри резултати у првом кварталу које су постигле авио-компање LATAM и JetSMART додатно су ојачали повратак саобраћаја на ниво из 2019. године. У Јапану се ниво саобраћаја приближио резултатима забележеним пре пандемије, посебно захваљујући значајном повећању капацитета на линијама ка Кини, са великим бројем путника (изнад нивоа из 2019. године) забележеним на одређеним линијама – укључујући Шангај, Хангџоу и Кингдао. У Француској, саобраћај на аеродрому Нант – пре свега међународни саобраћај –  је у порасту, посебно захваљујући повећању капацитета нискотарифних авио-компанија.

У Мексику је обим саобраћаја незнатно смање, након веома динамичне 2023. године (сјајни резултати из овог периода представљају високу основу за поређење) након смањења броја домаћих летова које обављају авио-компаније Volaris и Aeromexico услед оперативних потешкоћа, укључујући и приземљење ради одржавања авиона са Pratt & Whitney моторима. Међутим, авио-компанија Viva Aerobus одржала је снажан пораст саобраћаја, посебно на свом матичном аеродрому у Монтереју, док је на међународним летовима настављен брз темпо раста, посебно захваљујући новим линијама (укључујући Сан Антонио у Тексас, Сан Франциско, Викторија, Денвер) на летовима авио-компаније Viva и великих северноамеричких авио-компанија.

Аеродроми на Зеленортским острвима такође су забележили солидан раст обима саобраћаја, који се током целог тромесечја задржао изнад нивоа забележених пре пандемије. Томе су у великој мери допринели летови за Париз-Орли авио-компаније Трансавиа, као и линије за Португалију и Уједињено Краљевство.

Више информација овде.

x

Добро дошли на интернет презентацију Аеродрома Никола Тесла. Користимо колачиће да бисмо Вам пружили понуду и садржај прилагођен Вашим интересима, анализирали промет и побољшали перформансе сајта и његов дизајн.